Blog over Beveiligingssystemen

Blog over Beveiligingssystemen

Wat is een brandmeldsysteem?

Jessie Hunt

Een brandmeldsysteem is zoals de meeste mensen wel weten een beveiligingssysteem dat gericht is op het detecteren van brand. Vervolgens zorgt dit systeem ervoor dat iedereen waarvan het nodig is gewaarschuwd te worden dat ook wordt. Denk maar aan bezoekers van het gebouw, de eigenaar en de brandweer.


De werking

Brandmeldsystemen kennen slechts twee statussen. Aan en uit. Wanneer er geen gevaar is, is de status uiteraard uit. Wanneer er wel gevaar om de hoek loert, schiet deze aan. Gevaar kan gedetecteerd worden door zowel temperatuur of een ongewone hoeveelheid rook. Dat laatste kennen we natuurlijk als een rookmelder. Wanneer er mogelijke signalen zijn dat er gevaar dreigt, en de status overgaat naar aan, komen er bepaalde automatismen in werking die de bedoeling hebben een signaal uit te zenden. Deze kunnen hoorbaar en zichtbaar zijn. De signalen zijn meestal vergelijkbaar met de signalen die een brandweerwagen gebruikt om zo te tonen dat er haast is en zijn voorrangspositie te kunnen gebruiken. De visuele signalen zijn meestal grote rode lampen die zo veel mogelijk bewegen om zo de aandacht te trekken. Het hoorbaar signaal is meestal een sirene die zelfs een slechthorend persoon zonder problemen opmerkt. De signalen moeten scherp en duidelijk zijn.


Mogelijke automatismes 

Er zijn nog extra mogelijke signalen die niet de functie hebben om te waarschuwen, maar het proberen op te lossen. Een automatische verwittiging naar de hulpdiensten laten sturen is er één van. Niets is zo handig als een geautomatiseerd noodsignaal. De hulpdiensten zijn vanaf het eerste moment op de hoogte en u hoeft tijdens de hectische momenten dat het alarm afgaat er niet meer aan te denken. U kunt zich focussen op de evacuatie wat een serieus voordeel is. U heeft waarschijnlijk door dat ook wanneer er brand uitbreekt maar er geen personen in de buurt zijn om het op te merken, zo een automatisme een echte must is. Echter, kan zo een automatische verwittiging ook nadelen hebben. Denk maar aan een valse oproep. Blij zullen ze daar niet mee zijn bij de brandweer. Een systeem dat brand opmerkt kan ook gekoppeld worden aan een aantal sproeiers, waardoor de sproeiers in actie treden bij een mogelijke brand. Deze automatisering vat de koe direct bij de horens en probeert de schaden te beperken of zelfs te voorkomen. Ook bij dit automatisme is er het nadeel dat een valse aanleiding het gevolg heeft dat alles en iedereen onnodig nat wordt. Echter een brandmeldsysteem blijft een zeer praktisch en soms zelfs levensreddend systeem. 

Benieuwd naar een (online) speciaalzaak dat brandmeldsystemen aanbiedt? Kijk dan eens op Novisec.


Delen

2017© Blog over Beveiligingssystemen
Over ons
Blog over Beveiligingssystemen

Hallo, leuk dat je dit artikel over beveiligingssystemen leest. Ik ben David en ik heb een tijdje bij een beveiligingsbedrijf gewerkt. Helaas niet als rechercheur, maar als beveiliger in een groot warenhuis. Daar waar beveiliging echt een pure noodzaak is, anders zou men gemakkelijk alle artikelen gratis mee kunnen nemen. Wat niet de bedoeling is want de eigenaar en het personeel moeten er allemaal van kunnen leven! Ook in en om je eigen huis zijn beveiligingssystemen aan te raden; zij zullen ervoor zorgen dat je jezelf thuis rustiger en veilig voelt en dat inbrekers zich wel tweemaal zullen bedenken alvorens het bewaakte fort te betreden! Lees snel dit interessante blog!

Categorieën
Archief
Recente artikelen